Hostellerie Le Fox** (De Panne)

Onlangs de Kerstdagen doorgebracht in de tweesterrenzaak van Stéphane Buyens. Het is er altijd fijn terugkomen. Vooral de overnachtingsmogelijkheden boven het restaurant vinden we charmant, zeker als je 160 km van De Panne woont. Bovendien kun je er een garagebox bij nemen in de afgesloten parking onder de Zeedijk. Het is wel telkens even bangelijk manoeuvreren om een beetje wagen in de minutieus afgemeten ruimte van zo’n box te krijgen, maar het lukt nog net. Bovendien heb je een wagen (of toch minstens de vlakbij passerende Kusttram) daar ook nodig, want op De Panne zelf ben je in een enkele uren uitgekeken.

Maar Le Fox is in de eerste plaats een culinaire tempel, nietwaar. Een uiterst gezellige, niet al te grote ruimte waar een halfhoog raam aan de ene kant enige inkijk in de keuken biedt. Daar zie je niet al te vaak de Chef in rond hotsen, want die heeft het volste vertrouwen in de jarenlange ervaring met zijn sous-chef Geert Van Hulle. Buyens zal je daarentegen wel vaak tussen de gastentafels zien laveren, waarbij hij elke gast minstens een paar keer per maaltijd komt polsen. Sympathiek en attent! Wat overigens ook kan gezegd worden van al het andere zaalpersoneel, gaande van sommelier Vincent Willekens tot gastvrouw Ellen Dulst.

Op Kerstavond werd de aanpalende “bar” (niet echt die naam waardig, maar eerder de uitgebreide receptieruimte) eveneens ingepalmd voor enkele extra tafels. En ook eerder zagen we dit wel eens gebeuren bij drukke avonden. Niet doen! Laat je daar niet afschepen: het is er stukken minder aangenaam, akelig stiller en figuurlijk killer dan in de eigenlijke eetzaal. Liever wat vroeger reserveren om zekerheid te bekomen! En wat dat reserveren betreft: een goede gewoonte van de mensen van Le Fox is hun telefoontje op of een paar dagen voor je komst, zodat ze niet alleen naar je aankomstuur, maar ineens ook naar bevestiging kunnen polsen. Een win-win initiatief, dus!

Buyens’ keuken is vrij traditioneel. Veel streekingrediënten uit de Noordzee en de Polders, uiteraard, maar telkens met een draai eraan gegeven en vakkundig op smaak gebracht, zodat je het tweesterrenniveau erin aantreft. De porties waren de laatste keer aan de (te) stevige kant: volgende keer gaan we dit op voorhand proberen in te perken, want een te vol bord neemt je appetijt op slag weg. Onze lieveling is het groene sopje (olijfolie met allerlei kruiden) dat je ingeschonken krijgt bij de heerlijke broodjes, en dat aangevuld wordt met wat zeezout. De aangepaste wijnen zijn telkens weer een fijne ontdekking, en worden ook rijkelijk bijgevuld door de sommelier. Alleen spijtig dat die (nog?) geen dessertwijntjes voorziet. Ook de finale lekkernijen en zoetigheden zijn helaas enkel weggelegd voor wie nog een koffie of thee na zijn maaltijd neemt (en daar horen wij zelden bij).

Een pluspunt (nou, ja) vinden wij de prijzen die in Le Fox gehanteerd worden. Zo betaalden wij rond de 1500 EUR voor twee nachten voor drie personen, verdeeld over twee junior suites met lateraal zeezicht (een aanrader!), met twee maaltijden: een eerste avond à la carte (champagne – hapjes – voorgerecht – hoofdgerecht – dessert – water – wijn), en op Kerstavond een speciale vijfgangenmenu (champagne à volonté – hapjes – drie voorgerechten – hoofdgerecht – dessert – koffie – aangepaste wijnen & water, én een Kerstattentie om middernacht: het prachtige kookboek “Carnet de Cuisine” dat Jan Van Hemeledonck over Stéphane Buyens schreef!), telkens ook een somptueus ontbijt plus het huren van de garagebox. En zelfs al kwamen wij hier al een tiental keer, het blijft voor herhaling vatbaar!

===================================

Wat anderen vinden van Hostellerie Le Fox?

Smulweb.nl

Epicurien

Au goût d’Emma

Belgian Taste Buds

Advertenties

2 thoughts on “Hostellerie Le Fox** (De Panne)

  1. Pingback: Hof van Cleve*** (Kruishoutem) | Sterrenjacht

  2. Pingback: Hostellerie St-Nicolas** (Elverdinge) | Sterrenjacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s