De Librije*** (Zwolle)

Het voorbije weekend brachten we door in Zwolle. Librijestad, zeg maar. Een Librije arrangement in Librije’s Hotel, met het achtgangenmenu in restaurant De Librije en een fijnproeversontbijt in Librije’s Zusje**: dat is vijfsterren hotelverwennerij, en samen ook vijf culinaire sterren! Het (voorlopige?) hoogtepunt van onze Sterrenjacht, dus…

Het begon al meteen bij de aankomst in het hotel: onmiddellijk alle zorgen aan de kant en verwend met een glaasje bubbels (twee ook) en een eerste gastronomische kennismaking: een bolletje eendenlever met een rood krokant jasje op een stokje. Een tweede van hetzelfde allooi lag ons op te wachten in de frigo van de kamer: een frisco-achtige creatie van de patisserieafdeling van De Librije op basis van advocaat en een luchtige room- en chocoladevulling.

Hotel, Zusje en het Atelier delen één zelfde gebouw, een oude vrouwengevangenis uit de achttiende eeuw. Voor het befaamde restaurant waar alles mee begon, moet je een paar honderd meter verder zijn. Daar werden we aan de deur ontvangen door Chef Jonnie en gastvrouw Thérèse in eigen persoon. Aan tafel begon het met een warm, zuur aftreksel van rodekoolbladeren, kwestie van de smaakpapillen meteen naar de hoogste versnelling te schakelen. Er kwamen hapjes met heilbot, gastronomische variaties van lokale hapjes gemaakt van kippenvel, gefrituurd vel van de haring, een bouwwerkje op de rug van je hand, ingrediënt per ingrediënt opgebouwd door de ober, en ik vergeet er ongetwijfeld nog een paar. Na een half uur zaten we al uitgeteld en vroegen we ons af wat er ons in ’s hemelsnaam nog kon te wachten staan? Heel wat, zo bleek…

Eerste gerecht was een spiraal van ganzenlever, met een plasje gefermenteerde wortel in het midden en afgewerkt met geitenkaas en een paar magnoliabloemetjes. Subliem! Daarna kwamen een paar plakjes langs één kant gebakken langoustine, afgewerkt met pompoen, spitskool en zwarte kardemom. Geen woorden voor! Vervolgens de warme kabeljauw met hazelnoot en sprot, overgoten met een thee van aardpeer. Heerlijk! De hoofdingrediënten van het vierde gerecht, de hammetjes en de rolmops, kregen we eerst in twee bokalen gepresenteerd, waarin ze hun badje aan het nemen waren, ondermeer in de Arabische kruidenmix baharat. Daarna verdwenen die weer richting keuken om een paar minuten later op ons bord terecht te komen. Een fantastische explosie van smaken! Volgend stuntwerkje: een sneetje melkkoe werd op onze tafel gebakken op 130° hete keien binnen een houtskoolbedding en op een assortiment paddestoeltjes en ander lekkers opgediend, samen met een krachtige rode wijn van eigen makelij (de Boer clan beschikt blijkbaar ook over een lokale wijngaard, zo bleek). Goddelijk lekker! Een blokje reegeit in een zoete donkerbruine saus vormde nummer zes, en dan waren we hoognodig toe aan iets fris. Dat kwam er in de vorm van vlierbessen, wilde munt, hangop en venkel en tenslotte een verrassende Sweet Thai “green curry”. Sprakeloos bleven we achter…

Na een verkwikkend nachtje slaap in een behoorlijk luxueuze Royale Kamer die luisterde naar de naam Daslook (met een behoorlijk intrigerende “zwarte doos” onder de nachttafel, waarover we hier geen verdere commentaar over kwijt willen ;-)), kwamen we ’s morgens in Librije’s Zusje terecht, waar alweer een spervuur van kleine hapjes begon: een soufflé van mango en bananen, een Belleburger (een mini-hamburger genoemd naar dochter Isabelle), een haast onherkenbaar gepocheerd eitje, enzovoort… enzovoort…

We zijn de tel kwijt geraakt, en proberen al lang niet meer de volledigheid van de culinaire inventaris na te streven. Maar dat maakt niks uit: De Librije is wereldtop! Geen minpunten die het vernoemen waard zijn, vijfsterren verwennerij op zowel service- als gastronomisch gebied. Kortom: we dachten hier eerst een “once in a lifetime” belevenis van te zullen maken, maar het wordt eerder een vaste waarde, waar we hopelijk nog vele keren kunnen naar terugkeren. Het is de 250 km autorit méér dan waard.

Jonnie Boer heeft koken tot een ware kunstvorm verheven!

=============================

Wat anderen vinden van De Librije?

ElizabethOnFood

wbpstars.com

CenC Culinair

Wateetons

AFAS Software

Andy Hayler’s restaurant guide

Restaurantrecensies van Carla

sternefresser.de

De Morgen (Al Dente)

Pippens

AstridsTaste

Gaby den Held

pocketfork

Koken.blogo.nl

Civilian

QLI

Eetplezier

Kokend water

Advertenties

2 thoughts on “De Librije*** (Zwolle)

  1. Pingback: Vendôme*** (Bergisch Gladbach) | Sterrenjacht

  2. Pingback: Spetters* (Breskens) | Sterrenjacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s