Inter Scaldes** (Kruiningen)

Op de smalle landstrook tussen Oost- en Westerschelde, die de Antwerpse regio verbindt met Walcheren, vind je Kruiningen. Meer dan een afrit langs de A58 autosnelweg is het niet: enkele wijken rond een kerk, enkele winkels, een handvol bedrijven, velden en landerijen zover het oog reikt, en… een tweesterrenrestaurant-annex-hotel, Inter Scaldes. Letterlijk betekent het “Tussen de Scheldes”. Commentaar overbodig…

We gingen er half november vorig jaar met wilde verwachtingen op weekend: chef Jannis Brevet werd immers her en der aangestipt als kanshebber voor een derde ster in de komende nieuwe Nederlandse Michelinlichting. Uiteindelijk werd het niks, het bleef bij twee. En dat is ook zo ongeveer wat de keuken aldaar waard is.

Wij probeerden het zesgangenmenu, en over alle gerechten heen kregen we nooit echt een negatief gevoel. Maar we misten vaak de smaakcontrasten, zeker aan de zure en bittere kanten van het smaakspectrum. Dit kwam het meest tot uiting in de plakjes Sint-Jakobsschelp en de oester in het groen. Het laatste aperitiefhapje daarentegen toonde het potentieel dat de Chef in zich heeft: de “Caprese 2012” (één van zijn signatuurgerechten overigens), een klare tomatengelei bovenaan besprenkeld met kleurrijke druppels afgeleid van tomaat, mozzarellaroom en basilicum, en geserveerd op een omgekeerde kegelconstructie. Het leek alsof je van een omgekeerd bord aan het eten was. Ook het dessert vormde een culinaire explosie: een ananasschijf, geroosterd/gerookt op een mengsel van zeezout en sandelhout. Het gaf je de illusie net uit een rokerige sauna te komen. En wat een smaak! Bovendien kreeg je er een uitstekend passend glas sorbet bij, gemaakt op basis van champagne en… curry, en een vers krakend gebakje van parelgort. Ook het malse en prachtig licht gebakken plakje duif als hoofdgerecht, begeleid door een uitgebalanceerde verzameling jonge worteltjes, peterselie, gember en limoen, mocht er best wezen.

De service bleef de hele avond door op een niveau dat de pure perfectie benaderde, en de sommelier ging bij zijn uitleg van elke wijn heel wat verder dan de traditionele opsomming van druivensoort en afkomst: hij wist je zelfs details te vertellen over hoe en in welke vaten de wijn gerijpt werd en welke invloed de heersende winden over de wijngaard konden hebben op de wijnsmaak! Hij leidde ons in ieder geval op een interessante reis doorheen Luxemburg (met een fantastische Auxerrois), Duitsland (helaas wat aan de “moelleux” kant – il faut l’aimer!), Frankrijk en Chili.

Een welverdiende pluim verdient het ontbijt in het Manoir Inter Scaldes, één van de beste dat wij ooit meemaakten, met een (aan tafel bediende) stroom lekkernijen waar maar geen einde aan leek te komen. Een aanrader!

We gaan zeker nog terugkeren naar de eettempel van chef Brevet, en dan hopen we iets meer tegenstelling in de smaken te zullen aantreffen. Tot dan weten we ook dat er beter in de buurt te vinden is. Maar daarover binnenkort meer, als we (hopelijk) bevestiging zullen gekregen hebben.

UPDATE:

Het bevestigingsbezoek is er – een jaar later – dan toch van gekomen. Long story short: tot aan de warme keuken ging alles perfect. Mooie composities, de smaken zaten prima, gerechten waar duidelijk werk en vakmanschap achter stak. Maar dan plotseling een eerste lange wachttijd: een uur zonder nieuws, met lege glazen voor zich. Enkel water en brood werd bij geserveerd. We zaten dus – letterlijk – op water en brood! Onvergeeflijk op dit niveau! En na de warme gerechten werd dit nog eens overgedaan voor het dessert: alweer een drie kwartier zonder activiteit in de zaal.

Kortom, Inter Scaldes laten wij voortaan links liggen. Spijtig, maar “verdiend”…

UPDATE 2
========

In de Michelingids voor 2018 werd Inter Scaldes het derde driesterrenrestaurant van Nederland (naast De Librije en De Leest)!

===============================

Wat anderen vinden van Inter Scaldes?

ElizabethOnFood

wbpstars.com

Restaurantrecensies van Carla

Fris Belegen

DegustacionAficionado

Melvin Welters Blog

socialoque

Julius has a smart day

AD.nl

Felixhirsch’s tour de table

Advertenties

One thought on “Inter Scaldes** (Kruiningen)

  1. Pingback: De Gidsen van 2018 | Sterrenjacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s