Piccolo Lago** (Verbania)

Akkoord, als je naar je tafel aan het raam begeleid wordt, en de avondlijke pracht van het Lago Mergozzo (een klein – vandaar de naam van restaurant Piccolo Lago – broertje van de Italiaanse Lago Maggiore ter hoogte van Verbania) spat in je gezicht, dan ben je onder de indruk. De eerste minuten was het onwezenlijk stil aan tafel, terwijl iedereen zat te genieten van het fenomenale zicht over het meer dat letterlijk onderaan het venster begint, tot de zo goed als onontgonnen bergruggen aan de overkant. Er is geen enkele hindernis die een deel van dit zicht voor zich opeist: het is water voor je, en links en rechts van je.

Piccolo Lago 01Piccolo Lago 02

Maar je kent een restaurant geen twee sterren toe, louter en alleen op basis van het zicht in de eetzaal. Althans dat hoopten we. Na afloop was de ontgoocheling des te groter. De keuken van chef Marco Sacco is er hoogstens eentje waard, vrezen we. Het begon al met de – amper – twee amuses, gevolgd door een enigszins verwachtingen opwekkende eerste voorgerecht rond forel uit het meertje. Daarna kwam een assortiment minder gekende lokale visjes, die niet alleen minuscuul oogden: ze smaakten ook minuscuul. Het enige vermaak vormden de aangeboden eetstokjes en de twee soorten begeleidend grofzout.

Piccolo Lago 05Piccolo Lago 06

Vervolgens kwamen een prutje met inktvisinkt gekleurde boontjes waar enkele neutraal smakende groentjes aan toegevoegd waren, en een vrij smaakloze risotto het feestje verder vergallen. Meer dan wat inspiratieloos moleculair gedoe kunnen we dit niet noemen…

Piccolo Lago 07 Piccolo Lago 08

En het dieptepunt moest nog komen: het hoofdgerecht bleek een stoompotje lokale vissen en groenten te zijn. Op het eerste zicht een gerecht met voldoende potentieel om een smaakbom op te leveren. Maar hier eerder een totale afgang: de veel te droge ingrediënten hadden alle smaak verloren (als ze die al ooit gehad hadden). En de toegevoegde waarde van een Chef was nergens te bespeuren. We raakten die stoomrommel amper aan. Gelukkig kon het deksel een en ander verdoezelen, zodat we verder van het zicht konden genieten…

Piccolo Lago 09 Piccolo Lago 10

De presentatie is okay. De heerlijke mand halfwarme broodkeuzes steelt ook de show. En gelukkig valt de prijs nog relatief mee: we betaalden 400 EUR voor het “From the water” vijfgangenmenu voor drie personen: drie maal 100 EUR voor het eten, en tweemaal 50 EUR voor begeleidende wijnen. In dat laatste geval werd niets extra’s aangerekend voor de aperitieven (een spontaan aangeboden én tweemaal bijgevulde Italiaanse Spumante) en de drie flessen van dat heerlijk sprankelend bronwater waar de Italianen zo’n meester in zijn.

Maar die enkele pluspuntjes hebben te weinig gewicht om de tegenvallende (wat zeg ik? compleet ontbrekende) smaken en onbetekenende vissoorten in de gerechten te verdoezelen. Hopelijk kwamen we de Chef op een slechte dag tegen, en heeft die meer in zijn mouw steken om een paar sterren waard te zijn. Zelfs al zouden we ooit nog eens in de buurt van de Lago Maggiore vertoeven, naar de Piccolo Lago keren we in elk geval niet meer terug, vrees ik…

==================================

Wat anderen vinden van de Piccolo Lago?

Ultimate Italy

Andy Hayler’s Restaurant Guide

ViaggiatoreGourmet alias Altissimo Ceto! 😉

Italia a Tavola.net

Rockers Go To Restaurant

Ricette e racconti di Gula d’la Majun

Phaidon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s