De Kromme Watergang** (Hoofdplaat)

Het was onze eerste kennismaking van de Nederlandse haute cuisine, maar ze zal ons altijd bij blijven. Daarvoor associeerden wij Holland eerder met vleeskroketten uit de muur en glaasjes karnemelk bij het broodje-kaas. Wat een misvatting! In de buurt van het wat mistroostige Breskens daar onder aan de Westerschelde maakten we culinair kennis met De Kromme Watergang en de Suite Blanche (de voornaam van de dame des huizes). En we werden meteen fan van chef Edwin Vinke!

We gingen voor de tiengangen “Zilte Klei” menu, en werden weggeblazen: spectaculaire presentaties op de borden, met ware explosies van contrasterende smaken (bitter, zoet, zuur, zout en umami) in elk gerecht, verse lokale ingrediënten met een overheersing van vis en schaaldieren, aangekruid en vervolledigd met wat de lokale “terroir” van de oevers van de Westerschelde verschafte. We boden de (excellente!) sommelier de kans om dit prachtige menu te laten begeleiden met de wijnen van zijn keuze, en die kans om ons te laten kennismaken met verbluffende, maar amper bekende wijngaarden liet hij niet ontglippen. Gelukkig probeerde hij niet een ander glas bij elk van de tien gerechten te matchen: hij hield het bij zeven, en dat was meer dan genoeg, zelfs al moesten we achteraf maar een tiental meter naar de naastliggende Suite Blanche sloffen.

Daar werden we verwelkomd door smaakvolle luxe in overheersende – hoe kan het ook anders met zo’n naam? – witte kleuren: een high-quality Bose stereo, verbonden met een iPod, een Nespresso apparaat met allerlei fijne aroma’s, een gezellig, afstandsbediend  gasvuur verwerkt in een muur van het knusse salon, hopen gastronomische lectuur, en klap op de vuurpijl… één van de meest somptueuze ontbijten dat we ooit voorgeschoteld kregen, aan huis gebracht door een ober van de Watergang.

Zelfs na intussen ook nog langs andere Nederlandse eettempels als De Librije*** of de Inter Scaldes** gepasseerd te zijn, blijft deze Kromme Watergang onze nummer één van al het lekkers dat onze Noorderburen te bieden hebben. In de komende lente bieden we het de kans om (hopelijk) dit oordeel te bevestigen, en – hoeft het gezegd? – daar kijken we nu al watertandend naar uit!

========================================

Wat anderen vinden van De Kromme Watergang?

Belgian Taste Buds

goestjes

Be-Gusto

Avocado van de duivel

Knoopjelos.nl

Eetplezier

Restaurantrecensies van Carla

Vijftiende van de maand

Volkskrant.nl

I started it before I got 40

QLI

Stefan’s Gourmet Blog

Ordinair Culinair

Link to Food

Advertenties

3 thoughts on “De Kromme Watergang** (Hoofdplaat)

  1. Pingback: Inter Scaldes** (Kruiningen) | Sterrenjacht

  2. Pingback: Spetters* (Breskens) | Sterrenjacht

  3. Pingback: De Gidsen van 2018 | Sterrenjacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s