Senza Nome* (Schaarbeek)

Blijkbaar tref je in een “Belgisch” Italiaans éénsterrenrestaurant meer gastronomische kwaliteit aan dan in een “Italiaans” Italiaans tweesterrenrestaurant. Tot die vaststelling kwamen we na ons eerste bezoek aan Senza Nome, een bezoek dat we eerlijk gezegd veel te lang uitgesteld hadden, na de spijtige ervaringen in het land van origine.

Een pure Italiaanse keuken: geen overvloed aan ingrediënten, maar eerlijke, pure smaken, zo zou je de signatuur van chef Giovanni Bruno kunnen kenmerken. Het begon al met de amuse (twee stukjes anders klaargemaakte makreel met een paar groentjes, die je smaakpapillen van bij de eerste beet op de gepaste golflengte brachten). Ook het biologische, aan 60° gepocheerde eitje met heerlijk afsmakende plakjes truffel ontplofte van de smaken. Dit ging verder in de hete risotto, begeleid door wat langoustine in zowel vaste als vloeibare vorm, en het hoofdgerecht, gebakken zeebaars met een smaakvolle quenelle Pachino tomatencoulis, doorweven met Pantelleria kappertjes, een klein wit radijsje, een takje broccoli en een streep puree met look en olijfolie. Een van de twee baarzen op onze tafel bleek toch iets té licht gebakken, maar dat werd prompt opgemerkt door Nadia, de Dame des Huizes, en terstond gecompenseerd door een flinterdun en vederlicht krokant kaasgebakje met truffelhoning. De juiste smaaktoets na een licht, maar perfect gebalanceerd degustatiemenu. En dan moesten we nog aan de twee dessertjes beginnen: drie stukjes sinaasappel begeleid door een frisse granité van bloedappelsien (typisch voor deze keuken: slechts twee ingrediënten, maar wat een smaak!), en een mascarponemousse in een half bolletje heerlijke chocolade.

Aan deze culinaire treffer voegen we een snelle service toe (voor ons ideaal, maar voor anderen misschien wat te snel), een losse, vriendelijke sfeer in een smalle maar gezellige ruimte, meer dan gezapige prijzen (wij betaalden net geen 200 EUR voor twee glazen wijn als aperitief, twee viergangen degustatiemenu’s, die dus uiteindelijk op vijf gangen bleken uit te draaien, een fles Siciliaanse chardonnay en een fles sprankelend water), en een broodnodige en behulpzame service voiturier aan de voordeur (want in de wijde buurt van de Halles de Schaerbeek is dus echt geen enkele parkeerplaats te vinden). U begrijpt het al: hier keren we zeker nog terug!

=================================

Wat anderen vinden van de Senza Nome?

Be-Gusto

Skynet lili

Critique gastronomique

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s