Albert 1er** (Chamonix)

Het lijkt een vaste regel te worden: als je te maken krijgt met een restaurant dat (1) in het buitenland ligt, (2) twee Michelinsterren telt en (3) een prachtig uitzicht biedt, dan wordt het gegarandeerd een tegenvaller. We hadden het eerder al eens voor in Italië. Het werd nu hetzelfde liedje vlakbij de hoogste toppen van de Franse Alpen…

De Hameau Albert 1er wordt gevormd door een viertal gebouwen verspreid over een gezellige tuin: het vijfsterrenhotel dat ook het sterrenrestaurant Albert 1er bevat, La Ferme dat de suites van het hotel herbergt rond een binnen/buitenzwembad, een wellness spa en het Maison Carrier streekrestaurant, en een paar aparte chalets voor grotere gezinnen. Maar je wordt bij aankomst vooral bevangen door het grandioze uitzicht op het Massief van de Mont-Blanc, met zijn enorme sneeuwpartijen, indrukwekkende spitsen en talrijke gletsjers.

Hotel-restaurant Albert 1er in Chamonix, met het Massief van de Mont-Blanc in de achtergrond.

Hotel-restaurant Albert 1er in Chamonix, met het Massief van de Mont-Blanc in de achtergrond.

Helaas blijft niets van dit uitzicht over eens je het restaurant binnenstapt. Dit is vreemd genoeg aan de totaal tegenovergestelde kant van het hotelgebouw gevestigd. Meer dan wat inspiratieloos tuinzicht blijft er dus niet over van dit nochtans fantastische en zo maar vlakbij beschikbare natuurspektakel.

We waren van plan om de Albert 1er als vast restaurant te gebruiken gedurende onze volle week verblijf in Chamonix, maar uiteindelijk hebben we het “maar” drie avonden uitgehouden. Ten eerste kwamen telkens opnieuw min of meer dezelfde hapjes opdagen, die bovendien flets en inspiratieloos smaakten: steevast een schuimpje en twee koekjes die smaak en karakter misten. Het was vergeefs zoeken naar enige appetijt opwekkende zurigheid of een verrassend culinair experiment dat een beetje tweesterren etablissement toch zou moeten kunnen opbrengen.

IMG_0146

Soms kwam de gastronomische topklasse van vijfde generatiechef Pierre Maillet boven water drijven, als we openers als de zalmtartaar of het op 62°C gegaard eitje omringd met foie gras en een truffelcoulis voorgeschoteld kregen. Heerlijk, maar helaas uitzonderingen…

7-07-2013 12-18-39 IMG_0148

De plat principal bleek meestal een inspiratieloos allegaartje te zijn, waarbij je tevergeefs zocht naar enig contrast in smaken of ingrediënten, zoals bleek uit deze Féra du Leman (een houting die alleen in het Meer van Genève voor komt) – een visje dat volgens ons een nochtans ongekend smaakpotentieel biedt – begeleid door een treurig ogende, in honing gemarineerde wortel en een paar streepjes volstrekte smaakloosheid, of nog dit eenzaam stukje varkensvlees met amper enige begeleiding, laat staan wat smaakexplosies…

IMG_0149 IMG_0150

Voeg daarbij het paar dessertkarren, dat bij hun eerste passage bepaald indruk maakt door de veelzijdigheid en uitgebreide keuze, maar die in de volgende avonden steevast terugkwam zonder nieuwigheden, en zelfs met enkele exemplaren van bordjes die blijkbaar de avond voordien ongekozen naar de koelkast terug verwezen waren, en nu opnieuw hun opgang maakten met duidelijk visuele sporen verleptheid.

Een pluim gaat desalniettemin naar sommelier Christian Martray, die het liet blijken alsof hij de eigenaars van de wijngaarden achter de wijnen op zijn kaart persoonlijk kende (en misschien IS het nog zo ook), of toch in ieder geval hun filosofie, de historiek van hun oenologische activiteiten, de auteur en het waarom van de afbeelding op de fles, enz… Bovendien liet hij ons kennismaken met enkele prachtige lokale parels uit de Savoye in de categorie 60 à 70 EUR (overigens de onderklasse van de erg prijzige Albert 1er).

Maar los daarvan is er duidelijk beter en lekkerder te vinden in en rond Chamonix, en tegelijk ook nog stukken goedkoper! Probeer bijvoorbeeld eens l’Atmosphère, een Bib Gourmand op de Place Balmat in het hartje van de stad, waarbij de immer kolkende bergrivier Arve die Chamonix doormidden klieft, bijna letterlijk onder je tafel door stroomt, terwijl je geniet van een smaakvolle brasseriekeuken en een onberispelijke bediening.

================================

Wat anderen vinden van de Albert 1er?

chamonet.com

chow

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s