Le Belouga* (Perros-Guirec)

Le Bélouga is het restaurant dat hoort bij het 5* l’Agapa hotel-spa-complex op een (stevige) hoogte boven het strand van Trestraou in het Bretoense Perros-Guirec. Wij verbleven er een vijftal dagen in augustus 2013 in een half pension formule. En omdat deze formule door de chef vertaald werd in elke avond een voorgerecht/hoofdgerecht/dessert combinatie uit zijn kaart, waren die vijf dagen nét genoeg om de volledige kaart af te lopen. Waardoor we uiteraard in het ongewisse blijven over waarmee de chef op de proppen zou gekomen zijn op een zesde of zevende avond?

Wat je meteen overvalt als je plaats neemt aan tafel, is het prachtige zicht op de zee en het strand van Trestraou. Zeker bij valavond en bij helder weer leidt dit tot haast schilderachtige vergezichten op een ondergaande dieprode bol, en wordt het wat stil aan tafel, terwijl iedereen geniet van deze uitzonderlijke sfeer. Werkelijk adembenemend.

IMG_0190-1 IMG_0174

Dan de hapjes. Hier is zeker ruimte voor verbetering. Soms maakte de chef er zich van af met een sneetje hesp gerold over een stokje of een weliswaar schattig kleine bouché opgevuld met vol-au-vent, maar waar voor de rest weinig culinair talent voor nodig is. Of wat te denken van een paar bolletjes meloen op een prikker, met een stukje vlees ertussen? En een glaasje mierzoet meloensap schiet totaal zijn doel en ambitie als appetijt-opwekker voorbij. Kortom, aan de amuses dient nog flink gesleuteld te worden.

IMG_0175  IMG_0182

Maar dan kwamen de voorgerechten. Met al dat lekkers uit de nabije zee kan het ook moeilijk anders dan een festijn van schaaldieren en vis worden: cannelloni (eigenlijk eerder rolletjes van zwart-witte pastadraden) van langoustines in een jus van schaaldieren en fijne kruiden, een gebakken tonijnfilet à la Grenobloise in een suprême van appelsien en pompelmoes,… Alhoewel ook de pastei van gevogelte met foie gras er zeker mocht zijn.

IMG_0185 IMG_0184 IMG_0180

Helaas komt er na een voorgerecht ook een hoofdgerecht. Veel chefs laten het hier altijd wat afweten. In de Bélouga was het niet anders. Zolang het bij vis bleef, geen zorgen: de zeebaars in een garnituur van minestrone, de Saint-Pierre met artisjok, geconfijte tomaten en olijven, of de op de graat gebakken tarbot, ze smaakten perfect. Niet spectaculair ingebed in een bord vol smaken, maar toch blijk gevend van enig culinair talent. Iets minder vonden we het duifje, dat te droog en te monotoon geserveerd werd, of de steak met groene bonen en getruffeerde aardappelen (klinkt wel goed, maar de smaak was er niet naar).

IMG_0186 IMG_0181

Gelukkig is er daarna het dessert. En hier kwam de ware sterrenchef opnieuw tevoorschijn! Een lauw taartje met Guanaja chocolade, biet en braam, of de gekarameliseerde Kouign Amann (een Bretoense lekkernij), of de Noorse omelet met vanille-ijs en framboos geflambeerd met Grand Marnier, of de warme soufflé begeleid door rode vruchten en een gelei van olijfolie, de mélange van gebakken en rauwe appel met een appelsorbet en een crème van kaneel,… Het bleken stuk voor stuk smaakbommen en een lust voor het oog.

IMG_0188 IMG_0178

Ja, het heeft wel iets, zo’n sterrenrestaurant bij je hotel. En als je elke avond een nieuw stukje van de menukaart voorgeschoteld krijgt, dan kun je je geen betere manier voorstellen om een totaalbeeld te bekomen van het (al of niet) kunnen van de chef. En vergeten we niet de voorbeeldige service en de uitstekende (alhoewel vrij prijzige) wijnkaart. Kortom, in de Bélouga zit het goed. Te laat botsten we langs één van onze wandelingen en uitstapjes in de buurt op nog twee andere sterrenzaken: La Clarté* en La Ville Blanche*. Helaas te laat om gastronomisch te verkennen, maar er komt zeker nog een volgende keer…

UPDATE

In de Michelin 2015 speelt de Bélouga haar ster kwijt. Wij ontkennen echter ten stelligste alle betrokkenheid…

==============================

Wat anderen vinden van Le Bélouga?

Ça sent beau dans la cuisine

Veggiebulle

Engagée

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s