Jaloa Gastronomique* (Brussel)

Toen we vier jaar geleden voor de eerste keer kennis maakten met de Jaloa op het Sint-Katelijneplein in Brussel, had het restaurant van chef Gaétan Colin nog geen ster. Maar je smaakte toen al dat dit maar een formaliteit ging zijn, en in 2012 was het zo ver. Intussen gingen de zaken hard: het pand op het Sint-Katelijneplein werd omgevormd tot een brasserie (met behoud van de oorspronkelijke naam), en het sterrenrestaurant verhuisde 500 m verder naar een klein rijtjeshuis dat ooit onderdeel was van een vijftiende-eeuws klooster. Het kreeg bovendien het etiket “Gastonomique” toebedeeld, zodat elke twijfel uitgesloten was. En er kwam nog een tweede brasserie (D’Oude Pastorie in Kraainem) het kleine culinair imperium van de ambitieuze chef vervoegen.

Een “service voiturier” houdt de wacht op de stoep voor de Jaloa Gastronomique op de Quai aux Barques (zoals je “Schuitenkaai” in onberispelijk Brussels dient uit te spreken), en dat is geen overbodige luxe. Je wagen daar kwijt raken, is een waar avontuur, of enkel weggelegd voor iemand die wekelijks de Euro Millions wint.

Het eerste wat opvalt, als je het etablissement betreedt, is het nauwe, het kleine van de ruimte. We telden nauwelijks een twintigtal couverts, verdeeld over twee niveaus, met achteraan de keuken die door een glazen afscheiding toch enigszins visueel verbonden blijft met de zaal, en waar chef Pierre-Paul Mangnay (ex-Bruneau***, ex-Bijgaarden**,…) het voor het zeggen heeft. In die zaal zwaaide een ons bekend voorkomend gezicht de plak: het bleek uiteindelijk om Lionel Verjans te gaan, de sommelier die we vaak gekruist hadden in wijlen Le Bistrot du Mail*, toen chef Stéphane Lefebvre daar nog de lekkere keuken bereidde. Een activiteit die hij sindsdien verplaatst heeft naar Jodoigne (Aux Petits Oignons), nadat Le Bistrot du Mail in handen kwam van de Bretoen Damien Bouchery, die het intussen ook al verkast heeft naar wijlen Le Pain et Le Vin*, dat in 2011 zijn enige ster verloor. Maar we wijken af…

Er zijn drie formules in de Jaloa: vier, zes of negen gangen, waarbij deze twee laatste de eerste verder uitbouwen. Geen à la carte. Op onze hoede voor de porties gingen wij voor de eerste, de Menu Découverte (de andere luisteren naar de namen Dégustation en Prestige). Twee uitstekende hapjes zetten meteen de juiste toon, met voldoende zurigheid om de smaakpapillen in de startblokken te krijgen. De eerste opener was een trio gemarineerde makreel, die het smaakfestijn correct verder zette, maar ook al een eerste indicatie van het (enige) minpunt van de keuken van chef Mangnay gaf: de drie stukken boden geen variatie, maar vormden driemaal hetzelfde, waardoor deze heerlijke vis enigszins onrecht aangedaan werd.

De kern van de tweede opener was een traag gegaard hoeve-eitje in het gezelschap van allerlei zwammen. Helaas was het iets té lang gegaard, zodat alle vloeibaarheid verdwenen was. Spijtig, maar dit kan voorvallen. Intussen begeleidde de sommelier elk gerecht met een passend glas voortreffelijke wijn.

Het hoofdgerecht was op basis van botermals kalfsvlees, dat – evenals het trio makreel van het eerste voorgerecht – op een zwart leisteen bordje gepresenteerd werd, hetgeen een erg mooi visueel effect bood. De begeleiding  werd gevormd door enkele torentjes aardappelgarnituur, die opnieuw het eerder aangehaalde minpunt in de verf zetten: teveel van hetzelfde, monotonie in de begeleiding, dus een minder geslaagd geheel van een nochtans veel potentieel hebbend hoofdingrediënt. Daar kon het dessert (ijs met abrikozen) nog weinig aan veranderen.

Gelukkig is de prijs/kwaliteit verhouding meer dan aanvaardbaar: de vier gangen met een glas champagne als opener, aangepaste wijnen en water kwam op een honderdtal euro per persoon. Het doet ons de Jaloa Gastronomique zeker in het achterhoofd houden voor een volgende passage.

UPDATE

Intussen (2014) is de Jaloa Gastronomique zijn ster helaas kwijtgespeeld. Een beetje ten onrechte volgens ons, want er zijn voldoende andere etablissementen die het méér “verdienen” om hun enige (of één van de meerdere) ster(ren) in te leveren. Maar ja, de overwegingen van Michelin zijn nu eenmaal ondoorgrondelijk…

=========================================

Wat anderen vinden van de Jaloa Gastronomique?

wbpstars.com

Be-Gusto

Advertenties

2 thoughts on “Jaloa Gastronomique* (Brussel)

  1. Pingback: Aux Petits Oignons* (Jodoigne) | Sterrenjacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s