Alexandre* (Brussel)

Eigenlijk zijn ze dun gezaaid, de sterrenrestaurants in de Brusselse vijfhoek. Nochtans zweeft rond de hoofdstad een zweem van gastronomisch Mekka. Je moet “rond” helaas wat letterlijk nemen in voorgaande zin: de meeste toppers dien je in Ukkel, Woluwe, Schaarbeek, Elsene, Anderlecht of Ganshoren te gaan zoeken. Binnen de binnenring is de spoeling dun: nu eind 2013 ook de Jaloa weggevallen is, blijven de Comme Chez Soi**, de Sea Grill** en nieuwkomer WY* over. En er is de Alexandre*. Misschien minder gekend, maar zeker niet de mindere van de voorgaande!

Gault-Millau maakte van de amper 30-jarige chef Alexandre Dionisio de topchef van Brussel voor het jaar 2013, die daarmee zijn kickstart bevestigde: twee jaar eerder verwierf hij, nog geen half jaar na de opstart van zijn zaak, al een eerste Michelinster! Daar had buur Comme Chez Soi** op het nabij gelegen Rouppeplein eigenlijk ook iets mee te maken: de chef deed zowel daar als in Le Passage* en de Sea Grill** zijn ervaring op.
Restaurant Alexandre is een kleine zaak (pakweg een twintigtal couverts), in een strak en smaakvol ingericht pand met mooie, moderne composities aan de muren. ’s Avonds is er een service voiturier, en dat is wel nodig in deze parking-arme buurt.

Wij namen de trein en gingen er voor de lunch. Die heb je in een kleine en een grote versie (50 EUR/persoon). De verschillen zitten ‘m in de twee extra proevertjes vooraf, en enkele (eigenlijk te weinig en te kleine) mignardises op het einde. Die proevertjes kwamen er na een viertal amuses, die al het beste deden vermoeden: ware kunstwerkjes die ontploften in je mond en er de juiste smaken in verspreidden. Ze vormden een uitstekende begeleiding van een heerlijke (maar erg prijzige – 16 EUR/stuk) huisaperitief: cava met een geutje vlierbloemstroop, een paar sneetjes limoen, muntblaadjes en een stokje citroenkruid. Het eerste extraatje waren een paar stukjes gemarineerde sint-jakobs met bittere citrus, gevolgd door een kleine carpaccio van rundvlees afgewerkt met de gepaste smaaktoetsen.

Het eigenlijke voorgerecht blies ons achterover: enkele bolletjes Sot-l’y-laisse (de haasjes van de kip of kippenoestertjes, zeg maar, aan weerskanten van de rug, precies onder de aanhechting van de bouten), in een chlorofyl van spinazie, met een paar schuimwolkjes aardappel. Het culinaire talent spatte gewoonweg van dit bord!
En dan moest het hoofdgerecht nog “toeslaan”: heerlijk malse stukjes lamsvlees op een risotto van paddenstoelen. Het was lang geleden dat we een bord nog zo leeg gedept hebben!
Dit alles lieten we begeleiden door witte en rode wijntjes (respectievelijk 8 en 9 EUR per glas), waarbij de sommelier ons door Frankrijk, Oostenrijk en het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch leidde. Een uitstekende keuze!

Dit wordt een blijver! De smaken en de samenstelling van zowel hapjes als gerechten haalden moeiteloos een tweesterrenniveau. Nu maar hopen dat we bij een volgende bezoek (dat niet te lang op zich gaat laten wachten) daarvan bevestiging gaan krijgen…

UPDATE 1
==========

In 2014 spatte het gezin Dionisio uit elkaar, en volgde de chef de lokroep van de eigenaar van de Villa Lorraine, die een zaak op de bovenste verdieping van de IT Tower in de Louizalaan (meer dan 100m boven de grond!) gekocht had. Het werd La Villa In The Sky*. Zijn ster nam hij mee (zelfs al moest Michelin dit fel verdedigen tegenover pers en publieke opinie). Zijn ex, Anca Petrescu, bleef in de Alexandre, versterkte haar rangen met nog een vrouwelijke chef (de Française Isabelle Arpin), en behield zijn naam. Maar de ster was (letterlijk en figuurlijk) vertrokken…

UPDATE 2
==========

Eind 2015 heroverde de Alexandre zijn ster, deze keer op basis van het puike gastronomische werk van deze twee dames. Een dikke pluim! Bovendien ging de ex-chef in zijn nieuwe La Villa In The Sky al naar twee sterren. The Sky is the limit?

UPDATE 3
=========

In de Michelingids van 2017 was de heroverde ster van de Alexandre helaas alweer verleden tijd…

Wat anderen vinden vonden van de Alexandre*?
==========================================

De Standaard

e-TV

La Cuisine de Françoise

Le Soir

Références

Le blog de Gilles Pudlowski

Saveurs croisées

fab . food . blog

Advertenties

2 thoughts on “Alexandre* (Brussel)

  1. Pingback: Comme Chez Soi** (Brussel) | Sterrenjacht

  2. Pingback: La Villa In The Sky* (Brussel) | Sterrenjacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s