Bord’Eau** (Amsterdam)

In de Michelingids voor 2013 kreeg restaurant Bord’Eau** zijn eerste ster uitgereikt, en één jaar later, in de gids voor 2014, werd dat aantal sterren al verdubbeld! Een vrij uitzonderlijke prestatie, die onze interesse wekte. En dus profiteerden wij van een citytripje Amsterdam om deze culinaire tempel aan de boorden van de Amstel rivier (vandaar de woordspeling in de naam) even een bezoekje te brengen.

Bord’Eau maakt deel uit van het Hotel de l’Europe, en het is langs de toegangshal van het hotel dat je de gang naar het restaurant dient te bereiken. Wij gingen voor het vijfgangenmenu, dat na de (eerlijk gezegd niet zo lang bijblijvende, want intussen – amper twee dagen later – alweer vergeten) hapjes begon met een craupedine van in zoutkorst gegaarde Italiaanse biet met een krokantje en een roomijs van wasabi. Je had er wel alle belang bij om het bolletje wasabi tijdig als dusdanig te herkennen, want een pure hap ervan betekende een aanslag op je smaakpapillen. Ook was de proportie biet in het geheel van de compositie veel te doorslaggevend en daardoor onnodig overheersend.

Een langoustine met lardo di Colonnata, doperwten en munt vervolledigde het duo van voorgerechten. Lekker, tout court. Maar we werden er niet bepaald wild van. Op dan maar naar het duo hoofdgerechten: eerst als “basquaise” gestoomde tarbot met jonge venkel, zilte bouillon en licht gerookt. En daarna een stukje Texels lamszadel met tuinbonen, jus “pré salé” met bieslook en kokkels. Stijlvol en met kennis van zaken bereid, maar nergens een mokerslag.

Eigenlijk bleef het dessert nog het langst hangen: een bol van suiker werd voor je neus open geslagen met een lepel ijs. Bij mij liep het even mis, en diende de bol een paar extra klappen te krijgen. Toch bleef het effect even spectaculair als smaakvol. Maar… daar bleef het bij. Geen snoepjes tot slot, enkel de rekening (dat met aangepaste wijnen 500 euro bedroeg voor 3 personen, en dus nogal meeviel).

We gingen met gemengde gevoelens naar ons hotel terug. Zeker, de chefs van Bord’Eau kennen hun métier, vallen in geen enkel gerecht uit de toon, en weten hier en daar wel iets speciaals aan te brengen. Maar we waren een en ander te vlug vergeten om wel te zijn. Misschien is die tweede ster wel iets te snel toegekend?

UPDATE
=======

In de Michelingids voor 2018 werd Bord’Eau een ster afgenomen. Dit lag echter in de lijn der verwachtingen, gezien de recente switch achter het fornuis: in februari 2017 zei Richard van Oostenbrugge dit restaurant vaarwel, en nam ook sous-chef Thomas Groot mee naar een eigen, nog op te starten zaak. Hij wordt vanaf januari 2018 opgevolgd door Bas van Kranen, die weggeplukt werd bij De Leuf*.

Wat anderen vinden van Bord’Eau?
==============================

ElizabethOnFood (2)

Ohmyfoodness

ElizabethOnFood (1)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s