Ten Bogaerde* (Koksijde)

Een aanrader voor een geslaagd uitstapje naar zee? Wel, zorg dat je tegen lunchtijd in Koksijde bent, ter hoogte van het vliegveld. Daar zie je aan de andere kant van de Ten Bogaerdelaan (de N8) een historische site. Die lijkt niet alleen op een middeleeuwse abdij, het IS er ook een! De Cisterciënzers van Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen waren er al thuis in de 12de eeuw. Nu is een deel ervan (in concessie van de gemeente) ingepalmd door chef Iain Wittevrongel en gastvrouw An, die sinds 2011 een Michelinster mogen koesteren in hun restaurant Ten Bogaerde*.

De manier alleen al waarop deze mensen de abtswoning van de abdij omgevormd hebben tot een eettempel, verdient alle lof. Van zodra je door de kleine opening in de omheiningsmuur van de parking naar het binnenplein stapt, valt de eeuwenoude rust over je. Op het uitgestrekte, haast militair ogende binnenplein, centraal geaccentueerd met een monumentaal vrouwenbeeld (een Georges Grard?), verwacht je elk moment de (geesten van?) monniken te zien voorbij zweven. Je stapt het restaurant binnen frontaal op de open keuken. Links is een eetruimte voor groepen, rechts de eigenlijke zaal met plaats voor een tiental tafels met – pakweg – een dikke dertig couverts. Door de ramen kijk je uit over de uitgestrekte polders. Rust, rust, en nog eens rust…

De keuken in Ten Bogaerde is klassiek, haast traditioneel. Je bemerkt het al aan de porties: zijn de voorgerechten eerst nog overzichtelijk, dan krijgt het hoofdgerecht zijn naar traditie copieuze ereplaats. Verwacht geen moleculaire toestanden of spektakel in je bord. Nee, hier hebben de smaken het voor het zeggen, en spreken de ingrediënten voor zich. Wij gingen voor het menu: een paar hapjes (het mochten er wel een paar meer geweest zijn), twee voorgerechten, hoofdgerecht, dessert, alles samen voor 69 EUR, zonder dranken. Voor deze laatste ben je wel op de wijnkaart aangewezen, want een formule met aangepaste wijnen of glazen is er niet. Gelukkig vallen de prijzen nogal mee, en zijn er voldoende soorten halfjes beschikbaar.

De gerechten blijven een beetje de verrassing van de dag, want op de website zijn geen menu’s, zelfs geen overzicht van het à la carte aanbod terug te vinden. Ons is vooral het voorgerecht met ravioli’s van rivierkreeft en het hoofdgerecht met lamsvlees als centrale component bijgebleven. Telkens begeleid met een smaakvol sausje, kraakverse groentjes en – vooral – de perfect zittende smaken. Het dessert had de cuberdon heruitgevonden, dus had je best geen allergie voor deze typische snoepsmaak. De hoofdtoon was… eenvoud. Geen zalfjes, bloemetjes of het gebruikelijke culinaire stuntwerk dat je in veel andere sterrenrestaurants haast als een vorm van “noblesse oblige” aangeboden krijgt. Maar op een of andere manier werkt deze aanpak wel. Wij hebben smaakvol genoten van elk moment van dit menu, tot en met de mignardises op het einde, die – ondanks het feit dat we noch hier noch ergens elders ooit koffie of thee nemen – ons toch spontaan aangeboden werden. Een gebaar dat bepaald zeldzaam begint te worden…

Een geslaagd uitstapje naar zee, dus. Een menuutje Ten Bogaerde, gevolgd door een namiddagje uitwaaien langs de zeedijk in Koksijde Bad of de havengeul van Nieuwpoort. Het heeft iets. En dus is het zeker voor herhaling vatbaar!

Wat anderen vinden van Ten Bogaerde?
===================================

Brugse vertellementjes

Mijn keukenhoekje

vaut le voyage

I started it before I got 40

leeks and high heels

Advertenties

One thought on “Ten Bogaerde* (Koksijde)

  1. Pingback: La Trinité* (Sluis) | Sterrenjacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s