Eyckerhof* (Bornem)

In de hoek tussen Rupel en Schelde, op enkele honderden meter van de nochtans erg drukke Rijksweg die Willebroek met Temse verbindt, kom je terecht in een oase van rust en groen. Die meters gaan over een smal weggetje tot aan restaurant Eyckerhof*, waar chef Ferdy Debecker al bijna 25 jaar lang zijn Michelinster koestert.

Wat ons vooral intrigeerde, was het Seizoen & Smaak menu: 55 EUR per persoon voor aperitief met hapjes, twee voorgerechten, hoofdgerecht, dessert, aangepaste wijnen, water en koffie met zoetjes! En dat in een omgeving met sterrenkwaliteit! Onmogelijk, dachten wij. Wellicht worden we daar als een stelletje Bongobontoeristen afgehaspeld, door de mangel gedraaid en binnen de kortste keren terug naar de parking geloodst. Niets bleek minder waar!

De Damia cava werd onder het groene bladerdak van het rustgevende terras opgediend, midden het groen en het natuurleven (konijntjes op het gazon, een familie fazanten langs de straat,…). Eerste hapje was een macaron met ganzenpastei, die zalig oploste in de mond. Het tweede hapje (een veel te warm en flets smakend erwtensoepje waar maar geen eind aan leek te komen) liet echter het ergste vermoeden. Gelukkig bleek het achteraf de enige (kleine) miskleun van de avond geweest te zijn!

Binnenin bleek het Eyckerhof te bestaan uit een drietal eetzaaltjes waar zo’n – schatten wij – dikke veertig couverts konden in ondergebracht worden. Eerste voorgerecht was de chef’s visie op de klassieker vitello tonato, flinterdunne reepjes kalfslende die een tonijnpasteitje verborgen hielden en begeleid werden door schijfjes tomaat van allerlei soorten, kleuren en smaken. Knal erop! Licht, fris, kleurrijk, en een matige portie die toch in staat was om de eerste honger te verdrijven. Dit werd gevolgd door prachtig makreelgerecht in een sausje van bloemkool en filet d’Anvers, dat je van bij de eerste beten compleet van de kaart blies. Een onwaarschijnlijke smaakbom!

Als klap op de vuurpijl kregen we koolvis met een scheermesje (het schaaldier, niet het Gilette product, wel te verstaan!), wullok en een heerlijk verse minestrone van groentjes. Puur, smaakvol, af! Bij elk van deze drie gerechten kwam een glas witte wijn, waarvoor ook niet bepaald afgedongen werd op de kwaliteit (Alsace, Stellenbosch en Languedoc). De service daarbij was onberispelijk, ongevraagd op een redelijk tempo (zo hebben we het graag) en attent.

Nee. Naarmate de avond vorderde, konden we minder en minder geloven dat dit allemaal voor 55 EUR aangeboden werd. We verwachtten ons aan een paar verborgen extraatjes op de rekening, maar nee, hoor. De enige eis in ruil betrof het enkel aanvaarden van cash betaling voor deze menu. En dat hebben we er graag voor over! Eyckerhof heeft geen ambitie voor een tweede ster, en dat merk je. Maar het komt ten volle zijn ene ster na, en dat voor een onwaarschijnlijk lage prijs in een prachtige omgeving in de volle natuur maar toch vlot bereikbaar. Wij noteren de bestemming met stip, en komen hier zeker nog naar terug!

Wat anderen vinden van Eyckerhof?
===============================

be-gusto

Tarte Helene

Aventures gastronomiques

paperblog

De Tijd

Advertenties

2 thoughts on “Eyckerhof* (Bornem)

  1. Pingback: Aux Petits Oignons* (Jodoigne) | Sterrenjacht

  2. Pingback: La Trinité* (Sluis) | Sterrenjacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s