Hof van Cleve*** (Kruishoutem)

Sinds onze mindere belevenissen in de Karmeliet*** hadden we (bewust of onbewust) de Belgische driesterrenzaken even aan de kant gelaten. Maar daar passen we deze zomer eindelijk een mouw aan: zowel het Hof van Cleve*** als de Hertog Jan*** staan op het programma! Onlangs was de eerste aan de beurt. En het was met een bang hartje dat we op weg naar Kruishoutem gingen…

De sterrenzaak van mediafenomeen Peter Goossens ligt afgelegen. And I mean, werkelijk afgelegen! Beide landweggetjes ernaartoe bieden amper plaats voor één wagen, laat staan voor een exemplaar van 2,2 meter breed! Maar goed, we zijn er zonder schrammen geraakt. De ontvangst bleek hartelijk en joviaal. Geen stijf gedoe, geen etiquette, geen hautain gedrag. We kregen een plekje in de gezellig ingerichte tuin, waar we de huisaperitief (op basis van vlierbessensiroop en champagne) en een vijftal hapjes geserveerd kregen: combava (een Indonesische citrus) met munt en pompelmoes, zachte krab met limoen en vadouvan (een gefermenteerd kruidenmengsel van Indische oorsprong), een fijn sneetje wagyu rund dat een luchtige en frisse room van sesam en parmezaan omvatte, een stukje maatje met snijboon en groene appel, en tot slot een kippenlever met sjalot en schaaldier. Juist, ja! Half omvergeblazen wachtten we onze beurt af om naar de tafel begeleid te worden. Dit kon niet meer stuk!

Binnenin is het Hof van Cleve een strak ingerichte entiteit van twee verbonden kamers, heerlijk fris gehouden met de nodige airco power (geen nutteloze luxe bij zomerse temperaturen, zo zouden we enkele dagen later tot onze spijt moeten vaststellen in de Pure-C*), en opgesmukt met werken van bekende Vlamingen (Roger Raveel, Hugo Claus,…) aan de muren. We gingen voor de vijfgangenversie van de menu Frisheid van de Natuur, die je ook in 7 gangen kunt nemen. Maar gelukkig deden we dat niet. Door de talrijke extraatjes en tussengerechtjes kun je die vijf gangen amper de baas. Broek- en hemdknopjes wezen dus bij deze gewaarschuwd!

2014-07-16 13.20.01 2014-07-16 13.34.12

De opener was meteen ook de klepper van het menu: Schotse zalm “Label Rouge” met miso, kropsla en gember. Een langwerpig stuk vormde de hoofdmoot, maar je kreeg die ook onder de vorm van een tartaar in een bijhorend potje en zelfs als een derde variant in een volgend bord! Een ware explosie van smaken, waar we echt even stil van werden. Een onwezenlijk lekker gerecht! De op steen gebakken stukjes roggebrood met een vleugje Trappist van Westmalle erdoor, samen met hoeveboter “Boer Haerinck”,  gezouten boter “P. Bellevaire” of een speciaal voor het Hof van Cleve geselecteerde ongefilterde olijfolie vervolledigden het prachtige gastronomische samenspel.

2014-07-16 14.05.15

Tweede (eigenlijk al vierde) voorgerecht was met de lijn gevangen zeebaars met venkel, bellota en een op bouillabaisse geïnspireerde saus. Alweer een voltreffer van smaken, evenals het hoofdgerecht, een stukje geselecteerd rundvlees met erwt, merg en uitjes uit de Cévennes.

2014-07-16 15.09.59

Na een “voor-dessertje” (het zoveelste ongevraagde tussendoortje) kwam als eerste dessert aardbei “Gariguette”, begeleid door citroen, verbena (een kruidachtige bloemplant) en hammam thee. Daarna kwam nog een afsluiter met “Boa Sentença 65%” chocolade, griotte (een soort kers), rode biet en pistache noot.

Moeilijk met woorden te vatten wat we hier culinair meegemaakt hebben, maar het is zeker wereldtop! Met op het einde de Chef Himself die (compleet overbodig) aan je tafel komt polsen of alles wel naar wens was, en het niet te min vindt om met iedereen in de zaal een ongeforceerd praatje te slaan. Een geapprecieerd gebaar dat we te weinig tegenkomen in sterrenmilieus (enkel bij In De Wulf* en Hostellerie Le Fox** genoten we van een gelijkaardig voorrecht van respectievelijk Kobe Desramaults en Stéphane Buyens).

Kortom, het Hof van Cleve is zijn drie sterren meer dan waard. Het doet je op slag de (meer dan stevige) prijs vergeten (195 EUR per persoon, plus eventueel nog 90 EUR voor het – weliswaar telkens rijkelijk bijgevulde – wijnassortiment, en het kan dus nog stukken duurder). Hoeft het gezegd dat we hier zeker nog terugkomen?

Wat anderen vinden van het Hof van Cleve?
======================================

Elizabeth On Food (omtrent hetzelfde tijdstip als ons – even indrukwekkende – bevestigingsbezoek)

One Life Live It!

Be-Gusto

WBP Stars

Belgian Taste Buds

Coolinary.be

Witch

vaut le voyage

Patricks Gastronomische Blog

The Wandering Epicures

houbi.com

Pascal Sagaert’s Hospitality Blog

2 thoughts on “Hof van Cleve*** (Kruishoutem)

  1. Pingback: Bartholomeus** (Heist) | Sterrenjacht

  2. Pingback: Vrijmoed** (Gent) – Sterrenjacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s