Pure C* (Cadzand)

De eerste zijstap van Sergio Herman, toen die nog de sterren van het culinaire firmament aan het koken was in zijn Oud Sluis***, was restaurant Pure C* in het Strandhotel van Cadzand, met zicht op zee. Daar gaf hij het bevel van de keuken aan zijn sous-chef Syrco Bakker, die er zowel een gastronomisch restaurant als een loungebar in onderbracht. In deze laatste krijg je de gerechtjes tapas-gewijs op je tafel geserveerd, waar je ze kunt delen met al je disgenoten. Wij gingen voor het restaurant, dat intussen al sedert 2012 zijn eerste ster binnen heeft. En het werd het zesgangen menu (79 EUR/persoon + 45 EUR voor aangepaste wijnen), waar ook een achtgangen variant van bestaat.

Helaas kozen we daarvoor een snikhete zomerdag uit, denk aan zo’n 33°C in de schaduw. En dat zullen we geweten hebben! Van airco geen spoor in deze nochtans rijkelijk van glaspartijen voorziene ruimte. Resultaat: van de eerste hapjes tot het dessert was het puffen en zweten geblazen. Een spijtige vergetelheid voor dit soort etablissement, vinden wij. Gelukkig maakten de gerechten een en ander nog goed.

Het trio hapjes was opgebouwd uit een algenkrokantje met rozenbottel en zeekraal, een Gilardeau oester met duindoornbes, ruccola, boekweit en geitenkaas, en een wat flets en vlak smakend stukje wortel met crème cru en dukkah (een Egyptisch kruidenmengsel). Lekker, zonder meer. Maar niet echt aanzetten tot genialiteit of subliem smaakstuntwerk.

Het eerste voorgerecht werd gedomineerd door een Carabineros reuzengamba, waarvan het ontpelde lichaampje op het bord terecht kwam, en de gegrilde kop ernaast gegeven werd. Dit laatste leek ons een vrij overbodig en niet echt smakend extraatje te zijn (zelfs al werd daar in het kader van het wijnassortiment een apart glaasje sherry bij geserveerd – dus twee verschillende wijnen bij één gerecht!), dat enkel zorgde voor een vuil tafellinnen en (ondanks het meegegeven servetje toch nog steeds) vettige vingers. Maar de smaken van de bijhorende verveine, algen en limoen zaten goed, zelfs uitstekend!

Daarna kwam een sneetje West-Vlaams rood rund met gerookte Oosterscheldepaling (een fantastische combinatie!), dat zowel in een los stukje als ingewerkt in een mousse die het plakje rund opvulde, en bietjes. Alweer een voltreffer! Een etiket dat we zeker ook het derde voorgerecht gunnen: Suino Nero di Calabria varkensvlees met spinazie, tarwegras, paddenstoelen en een hoeve-eitje. Een meesterwerk en een smaakbom!

Hoofdmoot vormde een stukje zeewolf met sambal, vlierbloesem en wat aan tafel bijgeraspte zeste van limoen. Een mooie bekroning, dat de twee desserts niet meer konden overtreffen: een sneetje gebak “Ready for the Future” op basis van aardbei, kokos en yuzu, en tot slot een verrassend bevroren blaadje sla (!), begeleid door selder, appel, pistache en kalamansi (een Aziatische soort appelsien). Niet alledaags, noch qua ingrediëntenkeuze als qua smaak, maar wel een geslaagde afsluiter!

Pure C is dus zeker voor herhaling vatbaar… maar dan in minder tropische omstandigheden!

UPDATE

In de Michelin 2019 treedt de Pure C méér dan terecht toe tot het topkransje van de tweesterrenrestaurants!

Wat anderen vinden van Pure C?
==================================

Be-Gusto

Brugse Vertellementjes

Cookanista

One Life Live It

Tuur met pruimen

elidesc

ziezózon

Belgian Taste Buds

marcus kookt

WBP Stars

Culy

Rusty’s blog

Cuberdon & Macaron

San’s blog

Advertenties

4 thoughts on “Pure C* (Cadzand)

  1. Pingback: Hof van Cleve*** (Kruishoutem) | Sterrenjacht

  2. Pingback: La Trinité* (Sluis) | Sterrenjacht

  3. Pingback: Cuines 33* (Knokke) | Sterrenjacht

  4. Pingback: De Gidsen van 2018 | Sterrenjacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s