Dôme* (Antwerpen)

Even een lunchke meepikken in Antwerpen? Dan misschien eens in de Dôme*, zo vonden wij. Dit restaurant huist in een prachtig pand, een oud koffiehuis met een eetzaal onder een indrukwekkende koepel dat het geheel aan zijn naam bracht, aan de rand van de Zurenborg wijk, en in de buurt van nog twee andere etablissementen van de Franse chef Julien Burlat: de vis- en schaaldierenbistro Dôme sur Mer, en bakkerij en kruidenierszaak Domestic. Misschien ligt die tijdverslindende ondernemingszin aan de basis van de povere kwaliteit die we voorgeschoteld kregen…

Het begon al met de hapjes die ruimschoots te wensen overlieten. Wat te denken bijvoorbeeld van twee plakjes salami met een toefje pickles? En meestal zijn teleurstellende amuses een teken aan de wand voor wat nog komen moet. Een vuistregel die ook hier maar al te waar bleek te zijn. Voorgerecht was een visie van de chef op de klassieker vitello tonato, maar dan op basis van fijne plakjes varkensspiering, gedrapeerd over een tonijnzalf en rijkelijk met kappertjes bestrooid, naast wat sla en versnipperde olijven. Fris en smaakvol, dat wel. Maar zeker geen blijver.

Dé tegenvaller van de dag bleek echter het hoofdgerecht te zijn: een monsterlijk grote lomp koolvis (“aan de lijn gevangen”, maar so what?), die verder weinig tot geen smaak toebedeeld gekregen had, samen met wat ratte aardappeltjes, stukjes aubergine en een paar druppeltjes saus, die zeker geen ambitie meegekregen had om het smaakgeheel wat op te vrolijken. Resultaat was een droog, vlak gedoe waar maar geen eind aan scheen te komen, zodat we het voorbarig voor bekeken hielden. Van de twee desserten onthouden we enkel het lichte chocoladegebakje met een flinterdunne, krokante ondergrond als een zandgebakje en een streepje crème ernaast. Full stop!

Op geen enkel moment kregen we het gevoel in een sterrenzaak te gast te zijn. Dat er van de veertig beschikbare couverts op een vrijdagmiddag maar een zevental bezet waren, kwam de sfeer al evenmin ten goede. We gaan dus verder niet veel woorden meer vuil maken aan dit restaurant. Er is (veel) beter te vinden in en rond Antwerpen!

UPDATE
=======

Eind 2016 sloot de Dôme zijn deuren, en stond daarmee de facto zijn Michelinster terug af.

UPDATE 2
========

In de Michelin 2018 heroverde de Dôme zijn ster, maar deze keer onder de auspiciën van de nieuwe (eveneens Franse) chef Frédéric Chabbert.

Wat anderen vinden van de Dôme?
=============================

Be-Gusto

Avocado van de Duivel

Nettooor

Culinair Atelier ID

Smetty’s Soapbox

Talk of the town

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s