Hostellerie St-Nicolas** (Elverdinge)

Na een mislukte poging twee jaar geleden (een reservatie die totaal de mist was ingegaan) besloten we onlangs om Hostellerie St-Nicolas** een tweede kans te gunnen. Gezien de afgelegen situering combineerden we dit met een overnachting in het 400m verder langs dezelfde Veurnsesteenweg gelegen Hotel Nicolas van dezelfde eigenaars. Alvast een aanrader waar je ’s anderendaags verwend wordt met een van de heerlijkste en meest uitgebreide ontbijten waar we ooit op Belgische bodem hebben van kunnen genieten. Doch dit geheel terzijde 😉

De Hostellerie huist in een modern ogend, even strak en trendy ingericht pand, waar we – gezien het weer dit net nog toeliet – bij het binnenkomen de kans namen om het aperitief te nuttigen op het terras met zicht op de mooi aangelegde tuin met waterpartij. Daarbij kwamen een zevental hapjes met hier en daar een constructie die het meesterschap in de keuken niet kon verborgen houden, maar over het algemeen toch een brave indruk nalieten. We hoopten op beterschap aan tafel. En die was er al snel!

Het eerste voorgerecht van de zevengangen degustatiemenu was er eigenlijk drie! Eerst twee bereidingen van tonijn (in rolletjes begeleid door een chibouste van waterkers met yoghurt, en daarna nog eens in tartaarvorm met Oud Brugge kaas en allerlei variaties van radijs) gevolgd door gefrituurd nieroogkreeftje dat er uitzag als een kadaifi (een wollig ogend gebakje uit de Balkan) met knolselder. Dan pas kwam het (officiële) tweede, maar dus eigenlijk al vierde voorgerecht: pladijsfilet met Alaska king krab, een chinese groene asperge en overgoten met een mooi kreeftensausje. En waar we daarna het meest van verwacht hadden, de gelakte rivierpaling met rode biet en een warme ganzenleverpraline, ging wat de mist in door het wellicht overgemarineerde en daardoor te zuur geworden stukje paling. Spijtig, want met die twee ingrediënten valt veel meer te doen.

Gelukkig maakte de rest van de menu veel goed. Eerst de hoofdmoot onder de vorm van een duifje uit Steenvoorde, waarvan zowel het van binnen mals en van buiten krokant gebakken borststuk, een van de billetjes en een vol-au-vent van (vermoed ik) de restjes, geserveerd werden, samen met een fantastische jus met geroosterde kerrie, een donkere jus die je vaak enkel bij dit soort gevogelte op je bord krijgt. Maar wat voor ons dé klap op de culinaire vuurpijl was, kwam daarna. Eerst lieten we het kaasbordje aan ons voorbijgaan om nog een gaatje vrij te houden voor de twee desserts. Maar dit werd geïnterpreteerd als een afwijzing puur om redenen van goesting, en dus werd het prompt vervangen… door een extra dessert. Maar wat voor desserts! Alle drie perfecte combinaties van koud en fruit, van smaak en textuur, kortom: vakmanschap!

Vermelden we daarbij ook dat de aangepaste wijnformule een aanrader is, en bovendien rijkelijk bijgeschonken wordt. Voor ons geen nood: we hadden “maar” 400m te voet te doen, langs de (helaas ’s avonds onverlichte en toch nog drukke en gevaarlijke, gezien het ontbreken van voetpaden) steenweg naar het hotel. De service is erg attent, informeel en vlekkeloos. Er vielen amper merkbare “pauzes” in het tempo, zelfs al was de eetzaal (waar naar ik schat een vijftigtal couverts hun plaats kunnen vinden) compleet volzet. Enig minpuntje vormt het brood, waarin de smaak enigszins zoek is, en waarvoor je enkel één botersoort en een flesje olijfolie ter beschikking kreeg. Normaal gezien volstaat dit, maar in een tweesterrenrestaurant mag het wel iets meer zijn (meerdere botersoorten? reuzel? een origineel beleg? keuze uit verschillende oliën?).

Het was dus al bij al een aangename kennismaking met de Hostellerie Saint-Nicolas, dat we ergens tussen één en twee sterren zouden durven situeren (een beetje vergelijkbaar met wat die andere bekende Hostellerie** in dezelfde provincie waard is). Gezien de afstand en het weinige in de buurt (toch als je de oorlogslittekens van Ieper en omgeving, of het geweld van Bellewaerde intussen voldoende meegemaakt hebt) zit er niet direct een herhaling in wat ons betreft. Maar voor alle anderen, die het overwegen: een aanrader! Doen!

Wat anderen vinden van Hostellerie St-Nicolas?
==============================================

Aventures gastronomiques

Goûtez-moi ça

Millepat Voyages

Hof van Eten

vierbordjes.be

Travels – Ballroom Dancing – Amusement Parks

Yet Another Blog

Travellings of Love

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s