Spetters* (Breskens)

Opgeleid in Hotelschool Ter Groene Poorte, ervaring opgedaan in De Librije***, Oud Sluis*** zaliger en De Kromme Watergang**, en op 25-jarige leeftijd al een eerste Michelinster (Laurent Smallegange)! Voeg daar een ex-sommelier van De Librije*** (Wouter Denessen) aan toe, en je hebt Spetters* op het eerste verdiep van een gebouw aan de jachthaven van Breskens. Pour la petite histoire: dit restaurant was vroeger in handen van Edwin Vinke, die intussen enkele kilometer verder langs de Westerschelde een paar sterren gaan verzamelen is in de eerder genoemde Kromme Watergang** (en dat mogen er voor ons part best drie worden, maar we wijken af).

Het was een vreemde (en – achteraf bekeken – onbegrijpelijke) ervaring om het restaurant praktisch voor ons alleen te hebben op een zonnige vrijdagmiddag in volle hoogseizoen. Van aan je tafeltje geniet je van een uitzonderlijk mooi zicht op de jachthaven met zijn drukke gedoe van aan- en uitvarende bootjes, het ene al wat mondainer dan het andere. We gingen voor het Menu Jeunes Restaurateurs d’Europe, dat je zowel in een vier- (55 EUR) als in een vijfgangen (69 EUR) versie kunt bekomen. Als aperitief aanvaardden we de suggestie van de zaalmanager Wouter, een speciaal voor Spetters gebottelde Crémant d’Alsace. Een uitstekende suggestie, zo bleek al snel. De eerste appetizer kwam onder de vorm van twee reageerbuisjes, en bleek een kleurloze gazpacho van tomaat te zijn (enkel twee minuscule tomaatjes onderaan het glas bevestigden het geheel). Als binnenkomer kon dit tellen: enerzijds een sterk staaltje van het technisch kunnen van de chef, maar anderzijds ook een perfecte smaakbom om je papillen open te krijgen.

Daarna kregen we twee luchtige witte bollen die mooi en origineel gepresenteerd waren op een achtergrond van een miniatuur grasveldje (een knipoog naar het golfterrein?), en die ontploften en daarna wegsmolten in je mond. De gerookte groentencocktail die daarop volgde, lag ons iets minder, maar gelukkig was dit snel vergeten met de laatste amuse, enkele kleine octopusjes in een oogstrelend aria van groentjes en kruiden.

Eerste voorgerecht was een prachtig smakende combinatie van krab met een heerlijk stukje lauw buikspek, afgewerkt met yuzu en yoghurt. Mooi gevonden, en alweer een originele combinatie van ingrediënten. Maar wat daarna kwam, blies alles weg: een haast onzichtbaar, en zeker niet opdringerig plakje foie gras in het gezelschap van enkele dieprode kersen, bietjes, cabernet sauvignon, en… koffie. Die laatste zat verborgen in een meringue bolletje, dat die smaak pas losliet als je het doorbrak in je mond. Opnieuw waren we even van de kaart van zoveel technisch vernuft en zo’n explosie van smaken. Proefden en zagen we hier een vleugje Librije?

Tussen voorgerechten en het hoofdgerecht (een fantastisch gegaard stukje kalf ‘van voor naar achter’, met bataat en girolles) kwam de Maître zomaar een extra witte wijn presenteren, die – net als alle andere aangepaste wijnen bij dit menu – een ware ontdekking bleek te zijn. Maar ook deze “tussengerecht”-formule (een ander glas wijn, in plaats van de meer traditionele halve amuse) kon ons best bekoren. Ook het dessert werd eerst ingeleid door een Ginger Mojito in een halve limoenschelp op een bedje van gesnipperd ijs, en bleek een frisse en oogstrelende constructie op basis van verveine, wasabi, appel en koriander te zijn.

U begrijpt dat we onder de indruk waren/zijn van Spetters. Dit is een unieke samenstroom van heel wat mooie, lekkere en vernuftig klaargemaakte dingen die je anders enkel in de eerder vermelde topsterrenzaken aantreft. We komen hier zeker nog terug!

Wat anderen vinden van Spetters?
==============================

Be-Gusto

Belgian Taste Buds

WBP Stars

Advertenties

One thought on “Spetters* (Breskens)

  1. Pingback: De Gidsen van 2018 | Sterrenjacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s