La Villa In The Sky* (Brussel)

Eerst drieëntwintig verdiepingen met de lift, dan nog eens twee verdiepingen via de trap, en je staat 125 meter hoog boven de Brusselse Louizalaan op de top van de IT Building. Daar huist La Villa In The Sky*, verworven door de eigenaar van La Villa Lorraine* en – vooral – uitgebaat door topchef Alexandre Dionisio. Die liet vorig jaar zijn sterrenzaak Alexandre* (en zijn partner) voor wat ze is, en nam zijn ster, keuken- en zaalploeg mee naar dit prachtige pand op deze unieke ligging. Daar was eerst nogal wat om te doen in de media, want het restaurant kreeg zijn ster zomaar toebedeeld zonder enig bezoek van een Michelininspecteur ondergaan te hebben. Gelijkenissen met het débâcle rond de Ostend Queen uit 2005 (dat op basis van de inbreng door Pierre Wynants een Bib Gourmand kreeg nog vóór zijn opening, wat zelfs leidde tot de intrekking voor correctie van de Michelingids dat jaar!) werden al snel aangehaald. Maar Michelin gooide olie op de golven door erop te wijzen dat hun oordeel in de eerste plaats aan de Chef plakt, en dus ook met hem/haar mee mag verhuizen naar andere oorden.

DSC02794

En dit oord mag er wezen! Het eerste wat in het oog springt, als je de kleine (amper een dikke twintig couverts) eetruimte binnenwandelt, is het weergaloze zicht op Brussel en wijde omgeving, zeg maar groot-Brabant en verder. Je raakt er tijdens de rest van het diner nooit op uitgekeken. Geen enkele tafel moet er bovendien ook maar iets van missen. Je hoeft dus absoluut geen “voorzorgen” te nemen bij de reservatie. De open keuken nestelt zich discreet maar erg zichtbaar op de achtergrond, en het samenspel van de vier souschefs met de Chef valt je eigenlijk pas op als het eerste “Waaaaaw!”-gevoel wat weggeëbd raakt. Drie personen zorgen voor de zaal, zodat hier uiteindelijk toch flink wat personeel bij elkaar steekt voor zo’n klein doelpubliek. Wellicht, samen met het dure pand, mede aan de basis van de stevige, meer dan tweesterrenniveau prijzen die hier gehandhaafd worden: 17 EUR voor een glas champagne (een huis-aperitief is er niet), 175 EUR voor het zesgangen “In The Sky” menu, plus 95 EUR voor aangepaste wijnen, inclusief dessertwijn.

Gelukkig zorgt de keuken van Chef Dionisio ervoor dat je die prijs haast onmiddellijk compleet vergeten bent, en er ook daarna nooit meer aan terugdenkt. We ondervonden het ooit in de Alexandre* en het werd nu ruimschoots bevestigd: hier schuilt wereldklasse! Je voelt het al aan het hoge smaakniveau van de hapjes en het wordt doorgetrokken in de vier voorgerechten, het hoofdgerecht en het dessert. Wat die juist inhouden, kom je pas aan tafel te weten, want er staan geen details op de website, er is geen kaart beschikbaar in het restaurant en je krijgt geen gedrukte samenvatting op je tafel. In ons geval waren de hoofdspelers respectievelijk kingkrab, kleine tongetjes, asperge, Iberico varken, melklam uit de Corèze en chocolade. Telkens kreeg je die in een gezapig tempo voorgeschoteld in overzichtelijke (dus kleine, en zo hebben we het graag) porties, begeleid door prachtige smaken, vaak met Oosterse toetsen. Er viel werkelijk geen enkel dipje te bespeuren: elk gerecht behield dat uitzonderlijke niveau en deed je sprakeloos nagenieten. En dat laatste kon je doen terwijl de lenteavond langzamerhand Brussel begon in te palmen:

DSC02795 DSC02800

Zijn er dan geen minpuntjes? Ach ja: je beschikt best over enige kennis van Frans of Engels. Dit is tenslotte Brussel 😉 Stukken erger, zeg maar effenaf rampzalig: de glazen worden – ondanks de toegepaste prijzen – niet bijgeschonken. Nooit! Nergens! Punt! En het blijkt niet evident om die glazen bokaal warm te houden: we zagen de meeste dames in de loop van de avond truitjes, sjaaltjes en jasjes opzoeken. Een paar extra bio-ethanol sierhaarden, type Ecosmart, zouden hier best op hun plaats zijn. Omgekeerd houden we ons hart vast voor waartoe de koeling (hopen we) al of (vrezen we) niet in staat gaat zijn in hartje zomer. Onze tip is dan ook om op veilig te mikken, en een tafel te boeken tijdens mei/juni of september/oktober.

Zoals hij ook steevast op zijn vorige stek deed, kwam de Chef je op het einde even persoonlijk polsen naar je oordeel. Ik kan me niet voorstellen dat iemand hierbij niet in superlatieven losbarst. Als hij dit niveau volhoudt, dan komt er binnen de kortste keren een ster bij. Wij gaan in ieder geval nog eens proeven en kijken hoe de avond over Brussel valt tijdens “l’été Indien”…

UPDATE
========

Eind 2015 kreeg La Villa In The Sky al – zoals aangekondigd in bovenstaande review – een welverdiende tweede ster! Tegelijkertijd slaagde ex-mevrouw Dionisio er in de Alexandre in om haar door haar man meegenomen ster te heroveren. Hierdoor heeft de Chef eigenlijk een beetje drie sterren, toch?

UPDATE OP DE UPDATE
===================

In de Michelingids van 2017 bleek die heroverde ster van de Alexandre helaas alweer verloren…

Wat anderen vinden van La Villa In The Sky?
======================================

De Tijd

Elle

Together Magazine

Le blog de Carlo de Pascale

Vierbordjes.be

Leeks and High Heels

The foodaholic

eating.be

The foodalist

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s