Cuines 33* (Knokke)

“Keuken” in het Catalaans, dat betekent Cuines 33* (Knokke) – Frederik Boussy & Edwin Menue*, en je vindt het als nummer 33 in de bescheiden Smedenstraat (een verlengstuk van de Lippenslaan) in het mondaine Knokke. Gezien de menukaart het enkel over tapas heeft, verwacht je een stevige Spaanse stempel. Die Zuiderse sfeer is in ieder geval het eerste dat opvalt als je de voordeur voorbij bent: de wat kitscherig ogende, in felle kleuren gestoken zetels en de tafeltjes die zo uit een kringloopwinkel lijken geplukt te zijn, zetten je volkomen op het verkeerde been. Want de dieper in het gebouw (en dus enigszins in het duister) liggende eetzaal is fijner en eleganter aangekleed door de interieurarchitect die ook de tien kilometer verder liggende Pure-C* voor zijn rekening nam. Ook de keuken is allesbehalve Spaans, maar eerder vrij kosmopolitisch, met nogal wat Aziatische toetsen.

Het was lang (meer dan 20 minuten!) wachten op het huisaperitief op basis van gin, dat bovendien door zijn iets té zoetigheid en vrij kleine portie die wachttijd niet eens waard bleek te zijn. Ook de – slechts – 2 (twee) hapjes lieten niet veel beloven, dus we zetten ons alvast al schrap voor wat daarna komen zou. Maar dat was volkomen onterecht, gelukkig! Het vijf man sterke team in de open keuken onder leiding van de chefs Frederik Boussy (met zus Fleur in de zaal) en Edwin Menue weet wat smaken zijn! Dat straalde al onmiddellijk af uit de keuze van de menutitels Sabor (5 gangen) en Gran Sabor (7 gangen). Die begonnen met apart geserveerde kokkels en mossels in een bereiding van dashi, jasmijn, pompelmoes en yoghurt. Wat een explosie in de mond! Een fantastische opener, die bijna niet meer te evenaren viel!

De twee rolletjes wagyu bief begeleid door pompoen, ui, ansjovis en wortel, die daarop volgden, verdwenen dan ook in het culinaire niets vergeleken met hun voorganger. Gelukkig bracht de derde opener, Noordzeekrab ‘Oriental’ in alweer een dubbele bereiding, deels rauw, deels gefrituurd, met tom kha kai, tempura en paksoi, voldoende soelaas om met blij gemoed het hoofdgerecht tegemoet te zien. Dat bleek een heerlijk ogende én smakende gelakte wilde eend te zijn, met peterseliewortel, sjitake zwammetjes, een kroketje van pollenta en alles mooi gekruid met ‘fivespice’. Ook het dessert mocht er best zijn, met chocolade in de hoofdrol samen met bergamot, ras el hanout en een beignet dat aan de buitenkant als een oliebol begon, maar binnenin eveneens in heerlijke chocolade uitbarstte.

Geen minpuntjes dan? Toch wel. Zo vonden wij het spijtig dat de drie voorgerechten met dezelfde vork-en-lepel combinatie dienden gegeten te worden. Het lijkt ons toch een kleine moeite om bij ieder gerecht voor een verse couvert te zorgen, en wagyu vleesrolletjes in stukjes snijden met een lepel is niet zo handig. Ook zagen we wijnrestjes uit verschillende flessen bijeen gegoten worden, wat op dit niveau niet zou mogen, en in ieder geval niet zo openlijk getoond aan de halve zaal. Ook is het etiket “tapas” hier niet echt op zijn plaats. Ons doet het eerder denken aan schalen proevertjes die in het midden van de tafel opgediend worden, en waar vervolgens iedereen naar hartelust mag uit putten. In de Cuines 33 bleek het om volwaardige, traditionele gerechten te gaan, in (gelukkig) niet al te grote porties. Een beetje vergelijkbaar met wat nieuwkomer Zappaz in Leuven aan het opzetten is.

Maar los daarvan, dit is een mooi en lekker adresje, waar wij zeker nog zullen naar terugkeren!

Wat anderen vinden van Cuines 33?
==================================

Be-gusto

Belgian Taste Buds

Vierbordjes.be

CenC Culinair

elidesc

Avocado van de Duivel

Des filles à retordre

Gingers on food

vaut le voyage

In Search Of Taste

Tasting Lifestyle

Le blog de Gilles Pudlowski

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s